maandag 28 november 2011

Eli en zijn Italiaanse vriendjes

Geleedpotige helden uit Italië

Hoi, ik ben Eli. Sinds oktober ben ik nieuw in deze klas (en school). Ik vind het er heel leuk!

Ik hou veel van dieren. Op vakantie in Italië had ik de kans om diertjes te ontdekken die je bij ons niet of bijna niet ziet. Ik ving ze in een bokaaltje en liet ze daarna terug vrij. Sommige ervan zijn echte helden, vind ik! Ik vertel je er wat meer over.



Europese Bidsprinkhaan (buikzijde) Sprinkhaan en Bidsprinkhaan (ter vergelijking)

Wat het niet is? Een sprinkhaan.

Wat het wel is? Een insect dat nauwer verwant is met de kakkerlakken dan met de sprinkhanen. Hij voedt zich niet met planten, zoals sprinkhanen doen. Hij kan ook helemaal niet zo goed springen. Hij leeft vooral in warme gebieden. Lengte: max. 7,5 cm

Waarom is hij bijzonder? Hij is een echte rover! Zijn lichaam is gebouwd voor de jacht. Hij houdt zijn voorpoten (vangpoten) helemaal opgevouwen als hij zit te wachten op een prooi (alsof hij bidt). Zodra de prooi binnen zijn bereik is, slaat hij zijn vangpoten vliegensvlug uit. Het gevangen insect belandt tussen zijn kaken en al gauw blijft er niets meer van over.

Vliegend Hert (mannetje)

Wat is het niet? Een bom uit de tweede wereldoorlog, een hert met vleugels,…

Wat is het wel? Een insect, kever. De grootste kever van Midden-Europa nog wel! Hij vliegt heel gek en onhandig. Hij houdt zijn lichaam verticaal tijdens de vlucht en lijkt altijd een beetje naar beneden te vallen. Daarbij maken zijn vleugels een grappig snorrend geluid. Bij ons is hij heel zeldzaam geworden (beschermd). Lengte: max. 10 cm

Waarin blinkt hij uit? Grappig en stoer doen. Dapper ishij ook, want je moet het maar doen, vliegen zonder er goed voor gebouwd te zijn. Het mannetje ziet er heel stoer uit met zijn grote gewei-achtige kaken, maar deze gebruikt hij vooral om te imponeren.

Hoornaar (dood)

Wat is het niet? Een bij, een horzel (grote vlieg), een zoetekauw

Wat is het wel? Een insect, wesp. Deze wesp is meer dan twee keer zo groot als de gewone wesp en veel minder agressief. Hij kom niet af op zoetigheden. Als hij steekt, is dit wel een stuk pijnlijker dan bij de gewone wesp. Hij leeft in kolonies en is dus een sociale wesp. Lengte: max 3,5 cm

Waar is hij echt heel goed in? Hij is een goede insectenbestrijder. Hij vangt dus andere insecten, waaronder ook grotere zoals bijen en libellen.

Italiaanse Schorpioen

Wat is het niet? Een doetje

Wat is het wel? Een schorpioen, behoort tot de oudst bekende spinachtigen, verwant met spinnen, mijten, teken, … Hij heeft grijpscharen en een dikke staart met gifstekel. Hij komt voor in warme gebieden en voedt zich vaak met plaaginsecten zoals kakkerlakken. Lengte 4,5 cm

Wat is er zo speciaal aan? Het vermogen om veel gif in te spuiten bij een prooi. De steek van deze Italiaanse Schorpioen voelt een beetje als een wespensteek en je krijgt er misschien wat koorts van. Slechts enkele soorten schorpioenen zijn heel gevaarlijk. Je vindt ze in Mexico, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De beet van bepaalde dikstaartschorpioenen, bijvoorbeeld, kan je vergelijken met die van een cobra en kan binnen enkele seconden een hond doden. Mensen moeten na zo’n beet met tegengif behandeld te worden. Een goede regel is: ‘Schorpioenen laat je met rust.’ Dat is niet moeilijk want overdag verschuilen ze zich in spleten of onder stenen. Er bestaan vele verhalen over schorpioenen. Hierbij de sage van ‘De schorpioen en de kikker’.


Een schorpioen wil het water oversteken en vraagt hiertoe een kikker of deze hem wil dragen. De kikker is echter bang voor de steek van de schorpioen, maar deze stelt de kikker gerust. Als de schorpioen de kikker zou steken, zinkt deze naar de bodem maar verdrinkt ook de schorpioen. De kikker gaat akkoord en neemt de schorpioen op zijn rug, maar eenmaal in het water steekt de schorpioen de kikker toch en bezegelt hun beider lot. Op de vraag waarom de schorpioen de kikker toch heeft gestoken antwoordt de schorpioen; "Ik ben nu eenmaal een schorpioen en dit is mijn natuur". Het verhaal wordt wel gebruikt om de onveranderlijkheid van de natuur te illustreren.

Ik zag ook glimwormpjes, rare duizendpoten, grote mieren en nog veel meer. Ook vond ik slangen-vervellingen en behendige hagedissen waren nooit ver weg. Maar dat zijn dan weer reptielen. Mijn favoriete held is het Vliegend Hert, omdat hij tegelijk zo stoer en grappig is. Kijk maar eens naar dit filmpje als je hem in actie wil zien. Groetjes van Eli!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten